Inflacija ne posustaje
 
Na godišnoj razini rast cijena industrijskih proizvoda na kraju ožujka iznosi 7,1%.

U travnju ove godine razmjena s inozemstvom povećava deficit i pokrivenost uvoza izvozom jedva prelazi 40%.

Nezaposlenost, također, je u porastu.

Ekonomski analitičari predskazuju porast domaćeg društvenog proizvoda od svega 4%.

Kamatne stope ne pokazuju znakove „smirivanja” pri čemu i dalje raste udio stanovništva u ukupno odobrenim kreditima.

U travnju dolazak inozemnih turista manji je nego u prethodnoj godini.

Najavljena su poskupljenja od „svega” 20% iako HEP traži poskupljenje električne enrgije od 54%. I ovih dvadeset posto je nepodnošljivo ma koliko mi šutili o tome.

Sva sreća za politiku da imamo „vatrene” koji će, ako dade Bog, podignuti ponos hrvatskih građana svojim rezultatima na predstojećem europskom prvenstvu. Budu li uspješni, nogomet će dominirati svekolikom društvenom scenom.

I to je bolje nego ništa.

Stanje u gospodarstvu je odraz svekolike ekonomske politike od 1993. godine i odista je vrlo teško učiniti nešto u kratkom roku. Za sada smo uspjeli usporiti rast inozemnog duga države zahvaljujući blagoslovu centralne banke. Do kada? To je sasvim drugo pitanje. Na njega mogu dati odgovor naši vjerovnici.

Početkom ove godine predvidio sam rast inflacije na deset posto najmanje i dvanaest posto kao gornju granicu. Bojim se da sam bio optimista. Inflacija bi mogla preći dvanaest posto. Ovo tim više ukoliko nam vjerovnici „savjetuju” da usporimo inozemni dug. I prodaja „obiteljskog srebra” mogla bi kratkoročno popraviti stanje. Postoje povezana poduzeća i „domaće banke” koji bi mogli biti „kratkoročni izlaz” ali i to nije dugog vijeka. Očito ćemo se morati pomiriti sa narodnom izrekom: „U se i u svoje kljuse”, bez obzira koliko je kljuse (gospodarstvo) izmoždeno višegodišnjom neučinkovitom ekonomskom politikom.

Ima li izlaza?

Jasno da ima, ponudio ga je Stjepan Radić:

„Uradiše svega biše,
Uštediše još i više.”05.06.2008
Guste Santini
 


Vaše ime

Vaš e-mail

Vaš komentar