Inflacija ubrzava
 


Što kazuju podaci?

„Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u svibnju su se na godišnjoj razini povećale za 8,7 posto, u usporedbi sa 7,7 posto u travnju, objavio je u petak Državni zavod za statistiku. U usporedbi s prethodnim mjesecom cijene su porasle za 1,3 posto, a u prvih pet mjeseci 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Cijene energije su u odnosu na svibanj prošle godine porasle 11 posto, intermedijarnih proizvoda osim energije 12,8 posto, a cijene u prerađivačkoj industriji 10,4 posto. Pad cijena zabilježen je jedino kod kapitalnih proizvoda, i to 0,4 posto. Na mjesečnoj razini su najviše rasle cijene energije, za 2,9 posto te u prerađivačkoj industriji 1,7 posto.”

Inflacija kao karcinom izjeda tkivo. Privredna struktura hrvatskog gospodarstva konkurentno je inferiorna što se može vidjeti u preko deficita robne razmjene s inozemstvom, koji se iz godine u godinu povećava.. Što više, deficit robne razmjene je imao (i ima) učinak droge. Sada pored droge imamo i karcinom i to, bojim se, u razvijenom stadiju. Suočeni smo sa dvije vrlo opake bolesti. Teško je takvoj dijagnozi dati terapiju bez ozbiljnog analitičkog pristupa, a još je gore nepoduzimati ništa.

Očito Konzilij (Vlada) još nije donio odluku kako pristupiti liječenju pacijenata. Progresivni razvoj bolesti teško da će omogućiti Konzorciju da terapiju ostavi za neke bolje dane.

Prije nekoliko dana sam ponovio svoju izjavu, iz početka ove godine, da će inflacija iznositi između 10 i 12%; danas mi se ona čini teško ostvarivom. Kad sam je izrekao kolege su je ocjenile drastičnom; novinari zabrinjavajućom, i u osobnom kontaktu tražili da je ponovim.

Stvari, bojim se, izmiču kontroli. Naime, ako su se cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima povećale za jedan posto u samo mjesec dana, postavlja se pitanje što je sa rastom ostalih cijena, posebice poljoprivrednih proizvoda koje smo „optužili, uz naftu i naftine derivate, kao glavne krivce za pokretanje inflacijske spirale”.

Kao što sam u ovoj godini na ovim stranicama o inflaciji rekao svoje mišljenje i iznio dio svoje argumentacije, ponovit ću, po mome mišljenju najbitnije: inflacija u svom psihološkom dijelu je monetarni fenomen, u svom relanom dijelu ona je mjera entropije sustava. Deficiti – platne i trgovačke bilance - su bitno stabilizirali kretanje cijena u Hrvatskoj. O tome su se političari javno puni ponosa pohvalno izjašnjavali, posebice oni na vlasti, kao o velikom postignuću. Istovremeno su katastrofičari, bolji bi izraz bio domoljubi, ukazivali da su problemi glede kretanja cijena izuzetno složeni i da hrvatsko gosodarstvo nije ni približno u tako dobrom stanju kako se to javno tvrdi. Pri tome su ukazivali na cijeli niz ozbiljnih problema, ali i nudili rješenja. Danas znamo da su glasnici loših vijesti bili ignorirani i tako prepušteni zaboravu. To jedna druga i duga priča. Moja se nalazi na ovim stranicama.


08.06.2008
Guste Santini
 


Vaše ime

Vaš e-mail

Vaš komentar