Vlada u Vladi
 
Dobili smo dva nova podpredsjednika Vlade, vodeće ljude HDZ-a, i tri nova ekonomska savjetnika. Tako je premijerka vrlo racionalno posložila priču ne dovodeći koalicijski Sporazum na sklisko tlo.

Dva potpredsjednika i tri savjetnika predstavljat će uži dio Vlade koji će pokušati, nadam se uspješno, smanjiti rastuće tenzije ove naše hrvatske krize. Objektivno ograničenja su rastuća a resursi, kojima bi se morala amortizirati rastuća kriza, svakim danom sve manji.

Gospodin Škegro kojeg sam uvijek smatrao dobrim makroekonomistom (što ne znači da se slažem sa njegovim stavovima kao i mjerama koje je provodio), da podsjetim, dio je tima koji je formulirao i potom proveo Program stabilizacije od 4. listopada 1993. godine. On je uveo i porez na dodanu vrijednost, te prihvato zahtjev za rebalansom proračuna u 1998. godini kada su se znatno povećala prava korisnika. Sada će morati utrošiti mnogo truda i mudrosti da „stvari dovede u red”. Prihvaćajući poziv premijerke preuzeo je vrlo tešku i neizvjesnu misiju.

Željko Lovrinčević, vrstan ekonomski stručnjak, poznaje više nego dobro stanje hrvatskog gospodarstva što znači da pozna znatna, široj javnosti nepoznata, ograničenja koja u najmanju ruku usporavaju promjene bez kojih nije moguće amortizirati negativne učinke ove naše hrvatske krize.

Sandra Švaljek, ravnatelj Ekonomskog instituta, vjerojatno će svoju aktivnost usmjeriti na analitičku osnovu kako bi se donosile učinkovite mjere. To je nekad radio Zavod za plan koji smo na žalost početkom devedesetih zatvorili. Prestanak rada Zavoda za plan učinio je mnoge štete hrvatskom gospodarstvu i bilo bi više nego dobro da imenovanje gospođe Švaljek rezultira osnivanjem novog Zavoda za plan. Naime, Zavod za plan i ekonomski institut su se nadopunjivali putem permanentnog revidiranja planskih zadataka zbog promjena uvjeta koje nije bilo moguće u vrijeme donošenja planova predvidjeti.

Problem Vlade u Vladi neće biti jednostavan. Formalni dio posla premijerka je elegantno obavila. Da li će i kako funkcionirati Vlada u Vladi ostaje da se vidi. U ovim trenucima nije mogla više. Ostaje pitanje da li je učinjeno i dovoljno.

15.11.2009
Guste Santini
 


Vaše ime

Vaš e-mail

Vaš komentar