EKONOMSKA POLITIKA; Kako iz krize? – osmi put
 
Časopis «EKONOMIJA/ECONOMICS» od svog osnutka svake godine posevećuje jedan od svojih brojeva problemima ekonomske politike. Radi se, dakle, već o maloj biblioteci u kojoj su tokom proteklih osam godina ekonomski stručnjaci pisali i govorili o potrebnim i, po njihovom mišljenju, poželjnim potezima vlasti. Velik broj autora obradio je uglavnom sva relevantna područja, s jedne strane, i, s druge strane, svi su ekonomski analitičari imali pristup i mogućnost da se izjasne o tekućoj ekonoomskoj politici te da temeljem svoje dijagnoze i prognoze preporuče terapiju. Otuda tako velik broj autora koji su pisali i široki raspon ekonomske misli (teorija) na kojima su se pristupi autora zasnivali.

Velikog odaziva vlasti tada kao i sada nije bilo iako je, gledajući sa vremenske distance, prezentirana analiza bila na nivou problema, što će reći da su rezultati analize mogli biti učinkovito korišteni i da bi učinci po blagostanje bili bolji nego što su oni to danas. Kriza se iz godine u godinu produbljuje. Čitalac časopisa može to lijepo isčitati iz sve tmurnijih prognoza u vremenskom sijedu od 1994. godine do danas. Stvari nisu počele 3. siječnja 2000. godine ali «prelaženje» preko dramatičnog stanja ocjena je sama po sebi.

I upravo u predvečerje Osme konferencije o ekonomskoj politici koja će se održati 13. studenog 2001. godine biskupi, s jedne strane, i Vlada, s druge strane, su izmjenili dosta oprečne i «teške» note. Prvi smatraju da je socijalno stanje zabrinjavajuće i sve gore. Vlada, pak, smatra da se je povećao senzibilitet za najugroženiji dio stanovništva. Nije za očekivati da će se ostati na ocjeni već je realnije (i poželjnije) da se otvori dijalog o stanju u hravtskoj privredi koja je u izravnoj svezi sa socijalnim problemima hravatskog društva.

Zbornik radova koji je ponuđen javnosti napisan je prije spomenutih javnih nastupa jedne i druge strane. Ipak iz radova je vidljivo da se je socijalnim problemima i njihovim utjecajima na privredu (kako u pogledu stanja tako i na moguće posljedice) posvetila značajna pažnja. Ovo je i razumljivo ako se ima u vidu njihova međuovisnost.

Pozitivno je da primjeren broj radova ukazuje i na puteve izlaska iz krize što je vrijednost sama po sebi. I upravo zahvaljujući biskupima za vjerovati je da će ovogodišnji Zbornik radova imati značajnijeg utjecaja nego što su imali zbornici radova prije ovog. Svakako nije realno očekivati da postoje formule lakog rješavanja nagomilanih problema. Takvo što očekivati ne bi bilo razumno. Ali da je ponuđena analiza – dijagnoza – prognoza glede nastajanja i ozbiljnosti postojeće krize te mogućnosti izlaska iz krize čini mi se nespornim. Uostalom i prethodni broj časopisa je bio posvećen problemima izlaska iz krize koje je HAZU organizirao a RIFIN putem časopisa prezentirao javnosti.


13.11.2001
GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK
"EKONOMIJA/ECONOMICS
Guste Santini


 


Vaše ime

Vaš e-mail

Vaš komentar