Sanader je osigurao 77 od 152 glasa
 

Više nema dvojbe novi mandatar je gospodin Ivo Sanader. U samo četiri godine HDZ je od gubitnika postao dobitnik. HSP sticajem očito mnogih okolnosti neće participirati u vlasti. HSS traži svoj povratak na velika vrata i usprkos mnogim očekivanjima neće dijeliti vlast. HNS i SDP sa svojim partnerima prelaze u opoziciju.

Očito Sanader nema stabilnu parlamentarnu večinu. Što više po nekim analitičarima podrška od 11 glasova skupo ga je koštala.

Ocijene idu u pravcu prognoza da gospodin Sanader neće izdržati duže od 6 mjeseci. Neki procjenjuje njegovoj vladi još kraći vijek trajanja.

Da će biti problema u Saboru nema sumlje. Ipak, mišljenja sam, gospodin Sanader ima neke «adute u rukavu». Ovo temeljim na činjenici da je njegov izborni rezultat toliko uvjerljiv i da bi sigurno odustao od formiranja nove vlade da tome nije tako.

Mogući scenarij vidim u odlučnim promjenama koje je najavio gospodin Sanader. I odista dinamizira li promjene u pravcu dinamiziranja privredne aktivnosti i pokrene li primjerenu socijalnu politiku moguće je od 77 glasova učiniti dvotrećinsku večinu. Naime, niti HSP niti HSS neće smjeti glasati za programe koji imaju nacionalnu i socijalnu komponentu.

Gospodin Sander je pružio ruku nacionalnim manjinama čime dobija na legitimitetu u svijetu kao niti jedna druga vlada do sada. Ovo je jasan signal o položaju manjina u Hrvatskoj ali i jasan signal da nacionalni subjektivitet nije u suprotnosti sa interesima manjina. Gospodin Sanader svojom operativnom politikom to mora dokazati. Ukoliko u tome uspije koalicija sa manjinama pokazat će se vrlo mudrom.

Najbolja socijalna politika je otvaranje novih radnih mjesta. To je na prvom mjestu. Samo otvaranje novih radnih mjesta daje mogućnost smanjenja državne potrošnje koja je temeljni problem od uspostave samostalnosti do danas. Ostalo su manje/više derivati te činjenice. Jasno da bitan čimbenik današnjih problema «leži» u dosad vođenoj ekonomskoj politici. Zato sugeriram gospodinu Sanaderu da učini moguće a da nemoguće ostavi za neko drugo vrijeme kada će biti stvorene neke druge mogućnosti/pretpostavke.

Prema tome, ukoliko gospodin Sanader dinamizira promjene u pozitivnom pravcu i ukoliko «kadrovska čistka» bude korektna - ova vlast bi mogla potrajati. Upravo odluka glasačkog tijela na prošlim izborima pokazuje da se Hrvatska profilira u demokratsku zemlju što pokazuje povećanje ugleda HNS-a i HSP-a (procjenjujem da će participirati u slijedećoj vlasti). U narednom razdoblju valja očekivati povećanje njihova utjecaja.

05.12.2003
Guste Santini
 


Vaše ime

Vaš e-mail

Vaš komentar