Vanskotrgovinski deficit i dalje nesmiljeno raste
 
Hrvatski vanjskotrgovinski deficit u prvih deset mjeseci ove godine iznosi 6,4 milijarde dolara što je za 9,9% više nego u cijeloj 2002. godini kao rezltat, u prvom redu, pada dolara. Izražen u kunama ovogodišnji deficit je još uvijek za 2,3 milijarde manji od prošlogodišnjeg. U prvih deset mjeseci deficit je iznosio 43,14 milijardi kuna dok je u cijeloj 2002. on dostigao 45,46 milijardi. Ovo, dakako, ne znači da deficit u 2003. godini neće biti veći od iznosa deficita u 2002. godini.
Ovo je jasno ako se usporede jednaka razdoblja ove i prošle godine. Deficit izražen u kunama je za 14,2% veći, a dolarskom iznosu za čak 33,8% veći nego lani.
U Hrvatsku je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci uvezeno robe u vrijednosti 77,8 milijardi kuna, što je 11,5% više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je izvoz porastao za samo 8,3%, s 32 na 34,6 milijardi kuna.

Brojke su neumoljive. Stanje hrvatskog gospodarstva se pogoršava iz dana u dan. Najavljeno smanjenje privredne aktivnosti početkom iduće godine samo je početak predviđenog usporavanja privredne aktivnosti tijekom cijele 2004. godine.

Anuiteti dospijevaju. Još ćemo kako tako u prvom polugodištu naći rješenje. Međutim, otplata duga u drugom dijelu godine mogla bi biti vrlo bolna. 17 milijardi kuna koliko iznosi anuitet za 2004. godinu nije zanemariva stavka. Da podsjetim: veličina proračuna za 2004. godinu iznositi će oko 80 milijardi kuna pa je, prema tome, anuitet «sitnica» od 20%. Zato najava promjena aranžmana s MMF-om polako, ali sigurno, signalizira da nije moguće održati deficit državnog proračuna u dogovorenim gabaritima. Ovo znači rast kamatnih stopa i povećanje cijene duga koji se refinancira. Ima li se u vidu cjelokupna obračunata kamata na inozemni dug stvari postaju još složenije. Nije na odmet podsjetiti i servisiranje unutrašnjeg javnog duga da bi se potpunije sagledala startna pozicija nove vlasti. Račanova Vlada se je iznenadila što je našla; ni Sanaderova neće biti bolje sreće.

06.12.2003
Guste Santini

 


Vaše ime

Vaš e-mail

Vaš komentar