Neoliberalizam
 


U Zagrebu je prošlog četvrtka sve stalo. Nemogućnost da se u pet i više sati osobnim automobilom prijeđe udaljenost od istoka do zapada Grada govori s kojim smo početničkim greškama organizirali sastanak predsjednika država srednje i istočne Evrope.

Prvi je dan Konferencija tekla po planu. Svaki je sudionik rekao upravo ono što se je od njih očekivalo. Ovo se poglavito odnosi na zemlje koje nisu članice Europske unije. Poslije rasprave malo druženje i da nije bilo kolapsa sve bi bilo divno i krasno.

Drugi dan rapsravljalo se je o ekonomskim problemima. I dok je prvi dan bio izravno prenošen putem javnih sredstava informiranja drugi dan to nije. I to s razlogom.

Predsjednik Mesić je vrlo eksplicitno ukazao na negativne učinke globalizacije u okrivu neoliberalističke paradigme. Njegovi su mu savjetnici dobro sugerirali a on je «skupio hrabrost» da to iznese. Svaka čast gospodine Mesić.

Ta, Mesićeva teza, izazvala je reakcije drugih sudionika. Nije nemoguće pogoditi da su zagovornici drugačijeg mišljenja bile razvijnije zemlje kao i one zemlje koje su trenutno najdalje od punopravnog članstva.

Izneseno je bilo moguće jasno zaključiti iz izjave predsjednika Mesića na konferenciji za tisak. On je eksplicirao neslaganja među sudionicima glede neoliberalizma ali je, odista neubičajeno i hrabro, ostao na svojim pozicijama i, što više, nazvao neoliberalizam potrošenim modelom.

Jasno Mesić nije u pravu neoliberalizam nije potrošen model jer i dalje omogućuje oplođivanje kapitala. Prema tome, Mesić je u spomenutoj izjavi više izrazio svoj poznati optimizam, ali i zabrinutost što nam donosi globalizacija temeljena na neoliberalizmu.

Da je Mesić ispravno dijagnosticirao problem govori i nedavni (istina bog nedovoljni) otpis dugova najnerazvijenijim zemljama. Iako je znano da nije problem u financisjkoj već, u prvom redu, u realnoj sferi.

Na kraju, moram odati priznanje predsjedniku Mesiću za otvaranje i komentar problema koji nazivamo globalizacija temeljena na neoliberalizmu.


16.10.2005
Guste Santini
 


Vaše ime

Vaš e-mail

Vaš komentar