«Croatia osiguranje» kupuju domaći poduzetnici
 
Navedena informacija je po običaju tek «u prolazu» spomenuta iako se radi o odista značajnoj najavi. Ovo bi bilo prvi put da se domaći privrednici i poduzetnici odlučno suprostave procesu internacionalizacije financijske industrije. Zalaganje mnogih ekonomista o nužnosti upravljanja prodajom (čitaj: rasprodajom) društvenog bogatstva nije našla na razumjevanje prethodne vlasti. Današnja petorka samo nastavlja započetu priču. Gruba zbilja je, međutim, stvari postavila na pravi način.

Zašto je važna ova informacija? Razlozi su mnogostruki. Ipak potrebno je eksplicirati neke od njih. Stanje u bankarskom sistemu svima je poznato. O njegovom stanju i kretanju najbolje govore zahtjevi o nužnosti osnivanja nacionalne komercijalne banke. Investicijski fondovi su u vlasništvu «domaćih» banaka što znači da nema organske sprege na relaciji realnih i financijskih kretanja. Najavljeni Drugi stup mirovinskog osiguranja će vjeroajtno biti pod kontrolom «domaćih» banka. I upravo kada je sve postalo beznadno javljaju se vodeće tvrtke u Hrvatskoj i najavljuju kupovinu «Croatia osiguranja». Značaj ove najave je u mogućoj točki infleksije kada je riječ o financijskoj industriji. Naime, nije moguće vjerovati da Vlada o tom pitanju neće odlučno i analitički progovoriti i time dati podršku domaćim bankama i fondovima bez navodnika.

Proces reprodukcije je nedjeljiv. Priprema i donošenje proračuna sugerira da se radi o nedjeljivosti procesa društvene reprodukcije. Kretanja u Hrvatskoj zabrinjavaju. Činjenica da ćemo u narednoj godini imati osjetno manji reaspoloživi društveni proizvod nije tek analitička konstatacija već najava značajnih ograničenja. Možda ipak ova država mora doći u «bezizlaznu» sitaciju da bi se pokrenula na pravi način. Najavljena kupnja je svakako pravi i transparentni korak. Želim našim poduzetnicimai privrednicima uspjeh sa napomenom da se radi o složenoj industriji u kojoj nije moguće griješiti.

07.11.2001
Guste Santini

 


Vaše ime

Vaš e-mail

Vaš komentar